Máslo capuaçu

Theobroma Grandiflorum Seed Butter, Theobroma Grandiflorum (Cupuacu) Seed Butter

Máslo capuaçu se získává z kakaovníku velkokvětého, který patří do čeledi slézovitých, původem pochází ze Střední a Jižní Ameriky a dorůstá výšky až 10 m (ve speciálních případech i 18 m). Pro zajímavost, plody tohoto kakaovníku jsou až dvakrát větší než plody kakaovníku pravého, jenž je obecně mnohem známější. Z kakaovníku velkokvětého se sbírají kakaové boby (semena), které obsahují tuk, škrob, vlákninu, vodu, bílkoviny, volné dusíkaté látky, theobromin, antocyanin a třísloviny. Jejich dužnina je oproti tomu bohatá na obsah cukru, pektinu, kyseliny jablečné, vinné a octové (v Jižní Americe je zmíněná dužina často přidávána do nápojů). Ze semen kakaovníku velkokvětého se připravuje drť, kakaová hmota, tuk, prášek a námi oblíbené máslo capuaçu. Ve španěštině se tomuto stromu přezdívá "cacao blanco," neboť se z jeho másla vyrábí i tradiční čokoládový pokrm. Kakaové máslo je bohaté na mastné kyseliny, vitamíny B, E a antioxidanty. Vychvalováno je i díky svým silným na vodu vazebným vlastnostem a své schopnosti působit jako emulgátor. Podporuje pružnost pokožky, zpevňuje přirozenou ochrannou kožní bariéru, zklidňuje, zmírňuje zarudnutí a podráždění kůže.

Kosmetické vlastnosti

  • z kakaovníku velkokvětého;
  • bohaté na mastné kyseliny, vitamíny B, E a antioxidanty;
  • podporuje pružnost pokožky a zpevňuje přirozenou ochrannou kožní bariéru;
  • zmírňuje zarudnutí a podráždění kůže.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012


Máslo capuaçu se vyskytuje v těchto produktech