Guarová guma

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Cyamopsis Tetragonoloba (Guar) Gum

Guarová guma, polysacharid rozpustný ve vodě, se získává z guarových bobů rostlinky Cyamopsis tetragonoloba, která původem pochází z Indie a je z čeledi bobovitých. Tato luštěnina, svým tvarem podobná fazoli, se používá jako emulgátor, zahušťovadlo či stabilizátor. V potravinářském průmyslu ji lze najít pod značkou E412. Vyskytuje se např. v jogurtech, kefírech či zmrzlinách a oblíbená je díky zpomalování vyprazdňování žaludku, navozování delšího pocitu sytosti a svému kladnému účinku při hubnutí. Guarová guma pokožku navíc hydratuje a často se přidává do mýdel.

Kosmetické vlastnosti

  • používá se jako emulgátor, zahušťovadlo či stabilizátor;
  • oblíbená je díky zpomalování vyprazdňování žaludku, navozování delšího pocitu sytosti a svému kladnému účinku při hubnutí;
  • pokožku hydratuje a často se přidává do mýdel.

viz. Heike Käser 2010, "Přírodní kosmetické suroviny", Linz, vydavatel Freya, 3. vydání 2012


Guarová guma se vyskytuje v těchto produktech